16. 7. 2008.

Odluka UO Fondacije o prodaji stanova

Do teksta Odluke Upravnog odbora Fondacije za rešavanje stambenih potreba mladih naučnih radnika Univerziteta u Beogradu možete doći tako što ćete kliknuti na naslov ovog posta. Bilo bi veoma dobro da se brojni i različiti komentari koji su se čuli u zgradi i oko nje nađu -- u sažetom obliku -- u odeljku komentari uz ovaj post.
DODATAK
Danas nas je kolega i komšija Zorana Marković obavestio -- kao što je to činio tokom svih godina izgradnje naše zgrade (zašta mu i ovom prilikom u ime svih stanara zahvaljujem) -- o najnovijim zbivanjima u Fondaciji i dostavio, pored Odluke o otkupu stanova, još i formular Zahteva za zaključenje ugovora o kupovini stana, Odluku o manipulativnim troškovima sklapanja ugovora o kupovini stana, Potvrdu Skupštine zgrade o korišćenju stana i Odluku o određivanju zakupaca garažnih mesta. Sve ove dokumente možete ovde komentarisati.

10 коментара:

Daniela Fulgosi је рекао...

Sustina je u ceni kvadrata koja nije definisana. Ostale cinjenice vec uglavnom znamo. Bilo bi dobro da sto pre krenemo u otkup, u svakom slucaju.

D.Fulgosi, BZDJ 1213b, stan 5

Unknown је рекао...

U odluci se kaze da se cena kvadrata odredjuje u skladu sa clanom 48a stav 2 Uredbe prema kome "Купопродајна цена се одређује у висини тржишне вредности стана коју је надлежни порески орган утврдио као основицу пореза на имовину (као облика пореза на имовину), за годину у којој се купопродаја стана врши." Za moj stan poreska uprava je kao trzisnu vrednost kvadrata utvrdila cenu od oko 71000,00 din tako se nadam da ce to biti i cena otkupa

M. Milic stan 28

Unknown је рекао...

Šta treba uraditi da bi se dobila procena poreske uprave i tako došlo do tržišne cene kvadrata. Koliko traje ceo taj postupak. Da li to znači da ako dobijemo procenu recimo u ponedeljak u utorak možemo da podnesemo zahtev za otkup i u sredu kupimo stan?

Unknown је рекао...

Kao zakupci stanova duzni smo da placamo porez na dugorcni zakup sto znaci da u opstini Novi Beograd u kojoj se nalazi i uprava javnih prihoda treba podneti poresku prijavu (prvi sprat, soba 31). U prizemlju u salter sali pravo kupi se obrazac IPP-2, potrebna su fotokopije licnih karata punoletnih clanova domacinstva i prijave boravka za maloletne clanove kao i fotokopija ugovora o zakupu (fotokopije ne moraju biti overene). Znaci ako do sada nste treba prvo da prijavite boravak na adresi zakupljenog stana. Sa popunjenim obrascem IPP-2 i pomenutim fotokopijama odete u pomenutu sobu 31 u opstini i predate prijavu. Ja kad sam isla nije bila neka guzva cekala sam dvadesetak minuta, a proces prijave traje manje od 10 minuta i odmah vam izdaju resenje o porezu i uruce vam odmah i uplatnice. E sad sto se tice otkupa stana za sada samo stanari iz prve zgrade mogu da podnesu molbu za otkupa a mi cemo morati jos da sacekamo jer nije obavljen jos uvek tehniciki prijem zgrade ili tako nessto ali navodno do kraja godine bi trebalo i mi da dobijemo mogucnost da udjemo u otkup (kako sam cula ova odluka o otkupu je prvobitno trebalo da bude samo za prvu zgradu, ali je intervenisao kolega Zivic pa je u odluku ubacena i nasa zgrada). Eto to je otprilike sve sto znam.

Unknown је рекао...

U mala ispravka, obrazac je PPI-2 z

Unknown је рекао...

Mirjana hvala na obaveštenju, iako su to u suštini nepovoljne vesti, jer posle onog mejla koji smo dobili o mogućnosti otkupa već smo počeli da pravimo planove kako što pre da krenemo u otkup. Interesantna je i mogućnost otplate u celosti koju predviđa vladina uredba po kojoj možemo da kupujemo stanove. Mislim da je jako značajno i pitanje da li je fondacija u prilici da nas uslovi ostankom na univerzitetu u prvih pet godina ako stan isplatimo odjednom i ne uđemo u kreditni odnos.

Unknown је рекао...

Malopre nam je stigao mejl od kolege Markovića u kome se ističe sledeće: Zahtevi za otkup stanova se predaju kod Cece u zelenoj zgradi. Zahteve mogu podneti stanari 1B i stanari 3A zgrade. Dokumentacija koja je prikačena uz mejl se odnosi samo na zgradu 1B što se podudara sa onim što nam je Mirjana rekla. Da li ipak i mi možemo da podnesemo zahtev, uz prepravku dokumenata koji se odnose samo na 1B i da krenemo u otkup stana ili će se naši zahtevi samo evidentirati a do početka otkupa ćemo malo da pričekamo?
Još jedna nejasna stvar: u obrascu zahteva za otkup stana se kao jedan od neophodnih dokumenata traži i potvreda o stalnom radnom odnosu. To mogu da prilože samo redovni profesori, svi ostali se biraju na određeno vreme, na onoliko godina koliko traje izborni ciklus. U odluci UO kojom se odobrava početak otkupa stanova, traži se samo potvrda o zaposlenju što bi trebalo da je dovoljno, jer sve se ovo radi na bazi ranijih odluka koje su uzimale u obzir tadašnje pozicije nastavnika i saradnika na fakultetu.

U mejlu se takođe kaže da "Kancelarija Rektorata (poslovi koji se odnose na Fondaciju) nece raditi od 18. jula do 25.avgusta" što verovatno znači da od svega ovoga nema ništa pre septembra.

Don Kihot је рекао...

Zakon nigde ne kaze da NE SME da se stan otudjuje 20 godina tako da to moze lako sudski da se ospori. Ovo kazem jer su mnogima porodice u medjuvremenu narasle ili ce narasti u tih 20 godina. Takodje, Fondacija postavlja stalno nove uslove (na koje svi od nas cute i niko se ne buni), a ne postuje svoje obaveze. Svi vi ste konkurisali pod jednim uslovima konkursa pre nekoliko godina a sada su neki sasvim drugi i svi cute po principu "cuti, dobro je i ovako...daj sta das". Treba se konacno organizovati i, kao sto je neko vec predlozio, uzeti zajednickog advokata koji bi stitio interese svih nas, inace ko zna sta ce jos da izmisle u nastavku balade.

Unknown је рекао...

znam da zakoni mogu imati podzakonska akta koja bliže uređuju tretiranu problematiku. Pretpostavljam da u fondaciji imaju ovo u vidu kada nameću nove zahteve koji prvobitno nisu postojali a sve sa saznanjem da smo ipak svesni da je ~900€ jako povoljna cena koju smo u stanju da isplatimo te se nećemo mnogo buniti. Slažem se da su to sve zahtevi koji prvobitno nisu postojali ali mi na njih ne moramo da pristanemo. Samo ako nas neko pravno ne posavetuje, zaista dovodimo u pitanje kompletan aranžman. Mene na primer jako zanima da li ako kupim stan u celosti, fondacija ima mehanizam da me uslovljava nekim obavezama, a to još uvek nisam uspeo da doznam.

Unknown је рекао...

Hvala na ovome korisnom članku, puno će mi pomoći. prodaja vikendica